BİLGİLER

Türkiye'de liner kaplama ile havuz yapan ilk firma olan DNZ HAVUZ liner renk ve seçenekleri ile ürün yelpazesini genişleterek hayallerinizi gerçeğe dönüştürmektedir.


Havuzlarda en iyi sızdırmazlık sonucunu elde etmek için geliştirilmiş 150/100 kalınlığında PVC-P malzemeden üretilmiştir. Bu malzeme havuz iç kaplaması olarak en çok kullanılan malzemedir.


Bunun sebebini geliştirilmiş şekil alma yeteneği, parçalanmaya karşı dirençli oluşu,kolaylıkla kaynak yapılabilmesi, UV ışınlarının sebep olduğu renk solmasına karşı gösterdiği direnç ve geniş renk seçeneklerine sahip olmasına bağlayabiliriz.


Beton ya da çelik platformlara uyumludur, taşmalı prefabrik havuzlarda da kullanılır.

1.Sızdırmazlık: Liner, polimer esaslı bir malzeme olması nedeniyle doğal olarak su geçirimsiz özelliktedir. Ayrıca malzemenin elastik yapıda olması sayesinde özellikle köşe birleşim detaylarında ve düzlem olmayan yüzey formlarında yüksek bükülme mukavemeti sayesinde yeterli performans gösterecektir.

2.Sağlık: Liner, kolay temizlenebilir yüzey yapısına sahiptir. Ayrıca polimer esaslı bu tür malzemeler dayanıklı olmaları ve yüzeylerinin bakteri oluşumuna uygun olmamasından dolayı hijyenin ön planda tutulduğu sağlık gereçleri üretiminde ve mikroptan arındırması yüksek önem arz eden hastane servislerinde döşeme kaplaması olarak da kullanılmaktadır. Havuz iç yüzeylerinde en önemli hijyen sorunu yosun oluşumudur. Proje konusu malzemenin yüzeyi yosun oluşumuna yüksek dirençlidir.

3.Su basıncına karşı mukavemet: Linerın genel özelliklerine ve deney verilerine bağlı olarak, havuzda su ağırlığından dolayı kaplamanın maruz kalacağı yüklere karşı yeterli mekanik mukavemet değerlerine sahiptir.

4.Havuz Taşıyıcı sistemi ile uygunluk: Liner, havuzun betonarme yüzeyine doğrudan tespit edilmeden uygulanır ve elastik yapıdadır. Bu nedenle yapı oturma hareketleri veya deprem etkisi ile taşıyıcı sistemde oluşabilecek hareket ve hasarlardan, alternatif havuz iç kaplamalarına göre daha az etkilenir.

HAVUZ İÇ KAPLAMA MALZEMELERİ KARŞILAŞTIRMASI


LİNER KAPLAMA SERAMİK-BTB KAPLAMA
Anti alg özelliği vardır,yosun tutmaz. (özel dış yüzeyi sayesinde yosun tutmaz.) Derzlerdeki yüzey yosun oluşumuna uygundur.
Anti bakteriyeldir. Bakteri barındırmaz. (Ameliyathanelerde de artık liner kullanılıyor) Mikropların üremesi için derz aralıkları uygundur. Hastane, ameliyathane, havuz gibi ortamlarda kullanımı sakıncalıdır
Yıllık bakım ve temizliği kolaydır; ucuzdur. Seramik derz aralarının temizlenmesi için asit kullanmak ve tel fırçalarla beyazlatmak gerekir.
%100 su sızdırmaz. Su sızdırır, çünkü beton içine uygulanan plastik üfleme ağızları betondan farklı çalışır.
Su kaçırmaz, depreme ve toprak oturmasına dayanıklıdır. Zeminin oturması, deprem vb. gibi sebepler nedeniyle oluşan kılcal çatlamalar su kaçaklarına neden olur. Zamanla bu miktar artar.
Havuzun suyunu boşaltmak şart değildir. Sistem buna uygundur. Seramik temizliği için suyun her yıl boşaltılması gerekir. Bu uygulama betonarme yüzeyindeki farklı basınçtan dolayı seramiklerin zamanla dökülmesine neden olur.
Anti toksiktir kanserojen madde ihtiva etmez Yüzeyinde bakteri barındırmadığından daha az klor kullanılır. (%40 daha az) Bakterilerle mücadele için daha fazla klor kullanılır.(Klorun kansorojen etkisi tespit edilmiştir.)
İzolasyon görevi üstlenir.Katkılı beton, izolasyon malzemeleri ve su derz bantlarını kullanmaya gerek yoktur Katkılı beton, iç-dış sıva, şap ve bunların izolasyonun yapılması ve de su tutucu bantların kullanılması gerekmektedir.
Betonarme yüzeye hiçbir şekilde yapıştırılmaz.Dolayısıyla konstrüksiyondaki problemlerden etkilenmez. Beton perde üzerine ve tabana seramik yapıştırıcı ile yapıştırılması nedeniyle zeminin oturması, deprem gibi sebepler çatlaklar oluşturur.
Buzlanmada çatlama ve delinme yapmaz. Çatlama ve dökülmeler,kılcal çatlaklar oluşabilir.
Rulolar halinde uygulanır. Montajı, ruloların birbirleri üzerine özel kaynak makinesi ile bindirilmesi şeklindedir. Beton perde üzerine ve tabana seramik yapıştırıcı ile monte edilir.
Borusuz filtrasyon özelliğinden dolayı tesisat problemi yaşanmaz. Besleme nozzlları, aydınlatmalar ve skimmerler perdeye monte edilmesi nedeniyle zeminin oturması, deprem gibi sebeplerde farklı çalışır ve borulamada sorunlar yaşanır
UV Güneş ışınlarına dayanıklıdır.
İçerisindeki membran doku sebebiyle elastite modülü %2 civarındadır.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı tüm dünyada yapılmakta olan havuz inşaatlarında LİNER kullanımı artmıştır. Özellikle deprem kuşağındaki ülkelerde seramik havuzlardan kaçınılmaktadır

YÜZME HAVUZLARINDA İÇ KAPLAMA MALZEMESİ OLARAK KULLANILAN PVC ESASLI, ULTRAVİYOLE (UV), ELASTİK MEMBRAN (LİNER) HAKKINDA RAPOR

KONU:DIN standardlarıına uygun, PVC esaslı, Ultraviyole (UV), iki tabaka arası çürümez Trevira örgü kaplanmış 1,5 mm kalınlığında elastik kaplama malzemesi olan Linerin yüzme havuzlarında iç kaplama malzemesi olarak kullanım özellikleri hakkında inceleme yapılması;

MALZEMENİN TANIMI:DIN standartlarıına uygun, PVC esaslı, Ultraviyole (UV), iki tabaka arası çürümez Trevira örgü kaplanmış 1,5 mm kalınlığında elastik kaplama malzemesi olan PVC membran (Liner), yüzme havuzlarında iç kaplama olarak kullanılabilecek niteliklere sahip; sızdırmaz, kolay temizlenebilen, bakteri oluşumuna ve kimyasal aktivitelere dirençli, kolay işlenebilen, halen aynı amaçla çok sayıda ülkede kullanılan polimer esaslı kaplama malzemesi.

Copyright ©DNZ Havuz Tüm hakları saklıdır Web Tasarım Global Medya